Протеїн відноситься до базових харчових добавок для спортсменів і всіх, хто веде здоровий спосіб життя, стежить за своєю фігурою. Щоб дотримуватися спортивного харчування без шкоди для свого здоров’я, необхідно розбиратися, які види протеїнів існують, для чого вони потрібні і як правильно їх вживати.

Що таке протеїн?

На питання, що таке протеїн, можна відповісти, що це концентрат білків, найважливіших нутрієнтів, необхідних для правильного росту і зміцнення м’язової тканини. Протеїн бере участь у відновленні тканин і інших процесах організму. До складу харчової добавки виробники спортивного харчування можуть включати вуглеводи, глютамин, креатин та інші корисні речовини.

Добавки з великою кількістю вуглеводів відносяться до окремого класу продуктів під назвою гейнери.

Для чого потрібен протеїн?

При будь-якому посиленому навантаженню страждає м’язова білкова тканина, а точніше, руйнується. Для її відновлення потрібен білок, який активно беруть участь у багатьох життєво важливих процесах, що відбуваються в організмі людини. Це важливо знати для розуміння що таке протеїн і для чого він потрібен.

У курячій грудці, яйцях, рибі, ракоподібних, горіхоплідних, сирі, горосі знаходиться збільшена кількість білка. Але розрахувати норму його споживання зі звичайною їжею складно. Страви для спортсмена повинні бути приготовлені за певною технологією, харчуватися ними необхідно не менше 5-6 разів на добу. В реальності дотримуватися такого режиму харчування при щоденних посилених тренуваннях, практично неможливо.

Прийом протеїнових добавок дозволяє дозовано розподіляти надходження білкових з’єднань в організм. Протеїн для спорту просто необхідний, так як здатний в найкоротший термін зміцнити м’язи після отриманих мікротравм в процесі навантаження. Потрібен він не тільки для набору маси за рахунок збільшення мускулатури. Якщо спорту відводиться мала роль, людина не зайнята важкою фізичною роботою але постійно знаходиться в стані стресу, організм також потребує збільшеного споживання білків. Потреба в цукрі і ліпідах, навпаки, різко зменшується. Протеїнові добавки допоможуть боротися з депресією і емоційної втомою.

Найважливіша функція білка – будівництво м’язових волокон. Якщо в організмі не вистачає протеїну, відновлення після великих фізичних навантажень затягнеться, з’являться сильні м’язові болі.

Протеїновий порошок

Користь і шкода протеїну

Для професійних спортсменів-важкоатлетів, новачків в спорті, підлітків і дівчат, охочих швидко знайти спортивну фігуру, основна користь протеїну полягає в побудові нових клітин і тканин.

Найкорисніше з того, що дає протеїн людині, наступне:

  • знижується тяга до постійних перекусів;
  • підвищується фізична витривалість;
  • зміцнюється імунна система;
  • поліпшується стан нігтів, шкіри і волосся;
  • нормалізується рівень інсуліну;
  • прискорюється метаболізм;
  • організм швидше позбавляється від токсинів.

Протеїн вживають строго в межах норми, інакше проявляється його шкода для здоров’я:

  • розстроюється робота шлунково-кишкового тракту;
  • порушується обмін речовин;
  • знижується функціональна активність життєво-важливих органів;
  • розвиваються серцево-судинні патології;
  • з’являється алергічна реакція на білок.

Протеїн у вигляді синтетичної порошкоподібної маси може завдати шкоди через хімічні ароматизатори, барвники, консерванти.

Види протеїнів

Для спортивного харчування протеїн отримують з м’яса, сої, молока, яєць, рослин, багатих на білок. Залежно від походження і технології приготування, розрізняють види протеїну:

  • яловичий;
  • соєвий;
  • казеїновий;
  • яєчний;
  • сироватковий;
  • веганські;
  • комплексний.

Розглянемо їх детальніше. Це допоможе краще зрозуміти, що таке протеїн, і який вид буде оптимальним для вживання в конкретній ситуації.

Протеїн і шейке

Яловичий

Отримують з м’яса яловичини. Після складного очищення вихідної сировини екстракт яловичини набуває особливої ​​біологічної цінності, володіє високою швидкістю всмоктування. Відрізняється підвищеним вмістом креатину, необхідного для ділення клітин.

Переваги вживання яловичого виду протеїну:

  • швидко відновлює м’язові волокна,
  • знімає втому м’язів;
  • підтримує високий азотистий баланс;
  • не має в складі алергену лактози.

Вартість препаратів з яловичим протеїном досить висока. Не рекомендується приймати в цілях схуднення через наявність вуглеводів.

Соєвий

З соєвих бобів отримують ізолят, концентрат і текстурований білок. Фітоестрогени в його складі корисні для профілактики серцево-судинних, онкологічних захворювань, патологій сечевивідної системи.

Переваги:

  • протизапальна дію;
  • мінімум побічних ефектів;
  • можна вживати при непереносимості лактози;
  • служить природним абсорбентом;
  • сприяє швидшому спалюванню підшкірного жиру.

Соєва протеїнова добавка містить більше амінокислоти глютамина, потрібного для збільшення м’язового обсягу.

Казеїновий

Казеїн добувають з молока ссавців. Найдовший з білкових з’єднань, казеїновий коктейль, надовго дає відчуття ситості. Амінокислоти надходять в організм поступово, протягом 5-8 годин. Цю особливість використовують, щоб відновлювати втомлений від тренувань організм протягом ночі.

Переваги:

  • пригнічує апетит;
  • зміцнює імунну систему;
  • зберігає м’язову тканину в період сушіння;
  • уповільнює катаболічний процес.

При скороченні в раціоні вуглеводів і збільшенні споживання казеїнового білка можна швидко скинути зайву вагу. Казеїн протипоказаний людям з порушеною функцією підшлункової залози.

Яєчний

Сухий яєчний білок стимулює зростання м’язів, містить вітаміни, мінерали та мікронутрієнти. Його споживання особливо корисно при схудненні.

Переваги:

  • допомагає нарощувати м’язову масу;
  • прискорює метаболізм;
  • покращує кровотворну функцію;
  • підвищує рівень тестостерону;
  • запобігає руйнуванню клітин.

Яєчний протеїн надає величезну допомогу при будь-яких завданнях, пов’язаних з фітнесом. Не слід забувати, що на яйця буває алергія.

Сироватковий

Сироватковий вид протеїнових добавок забезпечує незамінними для побудови м’язів амінокислотами.

У спортивному харчуванні використовують:

  • 80% екстракт зі зниженою кількістю вуглеводів;
  • більш ефективний 90% ізолят;
  • гідролізат – максимально чистий продукт.

Переваги:

  • знижує рівень цукру в крові;
  • підвищує метаболізм;
  • нормалізує гормональний фон.

Даний білок володіє найбільшою швидкістю засвоєння, втамовує відчуття голоду ненадовго.

Веганські

Щоб забезпечити спортсмена, який повністю відмовився від їжі тваринного походження незамінними амінокислотами, виробники протеїну поєднують різні джерела білка: сою, рис, насіння чіа, соняшнику, гарбуза.

Переваги:

  • сприяють відчуттю ситості;
  • допомагають розщеплювати холестерин;
  • не містять слідів лактози.

Швидкість приросту м’язової маси, пов’язаної з вживанням горохового протеїну, така ж як у людей, які споживають протеїни молочного походження.

Комплексний

Протеїни, що складаються з різних видів білка користуються величезною популярністю. У препарати додають аргінін, креатин, L-карнітин, бета-аланін, харчові ферменти, вітаміни.

При комбінуванні яєчного, сироваткового, казеїнового видів протеїну надходження білка в м’язову тканину розтягується в часі, відчуття насичення настає через 15-20 хвилин.

Як вибрати протеїн?

Властивості протеїну залежать від походження і способу виробництва:

  • соєвий і яєчний ідеально підходять для харчування в процесі сушіння або схуднення;
  • для інтенсивного росту м’язової маси рекомендується сироватковий вид;
  • при алергії на лактозу для генерації м’язових тканин після підвищеного силового навантаження рекомендований яловичий протеїн;
  • казеїновий найбільше ефективний для захисту м’язів від нічного руйнування ;
  • спортсменам, які відмовилися від м’ясної їжі, рекомендовані спеціальні веганські (повністю рослинні) і вегетаріанські (з додаванням молочного білка) протеїнові коктейлі;
  • для людей, які починають займатися спортом і всім, у кого тренування тривають довше години, для набору маси краще вживати мультикомпонентні коктейлі.

Питання щодо безпеки продукту, впливу на функціонування органів людини відноситься більше не до виду протеїну, а його якості. Тому рекомендується використовувати продукти перевірених виробників від надійних постачальників.

У кожного виду протеїнового продукту свій особливий смак, цей фактор також впливає на вибір харчової добавки.

Чоловік вживає протеїновий коктейль

Як правильно приймати протеїн?

Спосіб вживання впливає на результат:

  • Ранковий прийом протеїну втамовує білковий голод, що виникає після нічного сну.
  • Коктейль, прийнятий за 30 хвилин до тренування підвищить витривалість, дозволить тренуватися довше з великим ефектом.
  • По завершенні тренування допоможуть відновити сили білково-вуглеводні суміші, сироватковий або комплексний протеїн.

Дозування розраховується виходячи з статі, віку, ваги, бажаного ефекту:

  • для схуднення необхідно 2 г на 1 кг ваги чоловікові і 1,5 г жінці;
  • для нарощування мускулатури жінці потрібно 1,5 г, чоловікові потрібно 2 г протеїну на 1 кг ваги;
  • для підтримки м’язової маси на 1 кг ваги потрібно 1,5 г протеїну.

Протеїновий концентрат білка продається у вигляді порошку для приготування коктейлів, таблеток, капсул, батончиків. Перед вживанням харчової добавки необхідно уважно прочитати інструкцію і врахувати протипоказання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *